Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Nancy

“Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

Slippers; ja of nee?

Jaaaa de zomer komt eraan, de temperatuur stijgt, de zon schijnt, de terrasjes zitten vol en bij een heleboel mensen komen de slippers weer uit de kast. Ook de vraag of een slipper wel verstandig is te dragen krijg ik steeds vaker. Het antwoord hierop is heel simpel: Nee!

Waarom zijn slippers zo slecht?

Omdat een slipper alleen bij je tenen om je voet heen zit ga je je tenen aanspannen om de slipper aan je voet te houden waardoor je je spieren aanspant (je gaat klauwen met je tenen). Mede hierdoor ga je kortere stappen zetten en wikkel je niet helemaal meer af.

Ook zie je veel mensen naast de slipper lopen bij de hak, omdat hier helemaal geen steun zit zakt men er als het ware af. Kijk maar eens goed om je heen deze zomer er lopen heel veel mensen niet helemaal op hun slippers.

Mijn slipper heeft een goed voetbed, dan kan het toch wel?

Een slipper mist nu eenmaal een aantal pasvormaspecten die een schoen heeft. Bij het lopen op slippers hoor je het onmiskenbare flip flop geluid, dit komt omdat de slipper nog op de grond staat als de hiel al omhoog is, om vervolgens later pas tegen de hak aan te komen. Omdat de slipper op de grond blijft staan heeft dat voetbed dus ook niet zoveel nut meer.

Gekneusde, gebroken of teentjes die zo hard gestoten zijn dat ze uit de kom zijn komen ook vaker voor bij slipper lopers, omdat de tenen helemaal niet beschermd zijn zoals in schoenen met open neuzen vaak wel het geval is, door een opstaand randje.

Slippers met een voetbed zullen tijdens het gaan en staan meer steun geven dan een plat slippertje, zodat men minder snel van de slipper glijdt, maar je moet nog steeds je slipper aan je voeten houden en dus moet je, je spieren in je voet extra aanspannen.

Slippers; ja of nee?

Bij klachten die kunnen ontstaan hebben we het over klachten aan de kuit en hak, maar ook het scheenbeen en de tenen horen in dit rijtje dus thuis. Waarvan de peesplaat ontsteking onder de voet (in de volksmond ook wel hielspoor genoemd) het meeste voorkomt (zie de blog: Ontstoken peesplaat onder de voet).

Helemaal geen slippers?

Heel verstandig schoeisel is een slipper dus niet, maar als u bij het zwembad of aan het strand ligt is het toch wel lekker en makkelijk. Het dragen van een slippertje af en toe kan ook geen klachten veroorzaken als u maar genoeg afwisselt met een goede stevige schoen (zie de blog: Wat zijn goede schoenen).

U kunt bij verschillende podologiepraktijken slippers aan laten meten, omdat deze helemaal op maat gemaakt zijn voor uw voet zult u minder moeite moeten doen om de slipper aan de voeten te houden. Tevens kunnen hier wat van de ondersteunende elementen die u in uw therapiezolen heeft zitten gemaakt worden, waardoor u op deze slipper wat meer ondersteuning heeft. Het blijft desalniettemin wel belangrijk met regelmaat stevige schoenen te dragen, zeker als u gaat wandelen, of actiever gaat belasten.

Vind een praktijk

Benieuwd wat onze Podozorgers voor uw slippers kunnen betekenen? Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.