Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Edwin

“De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

Extra botjes in de voet

Accessoire botjes

Onze voeten bevatten elk 26 botten en 2 sesambeentjes. Sommigen onder ons hebben echter extra botjes, accessoire botjes noemen we die. Er werd wel gedacht dat deze accessoire botjes zeldzaam zijn. Maar uit een recent radiologisch onderzoek werd bij 36% van de onderzochte mensen wel een accessoire botje gevonden. Meestal veroorzaken deze botjes geen problemen en weet je niet eens dat je er een bezit. Soms kunnen ze leiden tot pijn in de voet of enkel.

Hoe ontstaat een accessoire botje?

Bij geboorte bestaan onze botten voornamelijk uit kraakbeen. Tijdens de 1e jaren van ons leven verandert dit kraakbeen in bot. Bij de meeste botjes in de voet begint dit proces aan 2 kanten, vervolgens groeit het bot naar elkaar toe en wordt het uiteindelijk één geheel. Soms gaat er wat mis in dit proces, het bot groeit niet aan elkaar en een accessoire botje is ontstaan. Zo’n accessoire botje kan op verschillende plekken in de voet voorkomen. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Accessoir os naviculare. Deze bevindt zich aan de binnenkant van de voet.
  • Os trigonum. Deze bevindt zich aan de achterzijde van de voet
  • Os peroneum. Deze bevindt zich aan de buitenkant van de voet

Inmiddels zijn er bijna 40 accessoire botjes in de voet omschreven in de literatuur.

Oorzaken en klachten van een accessoire botje

Os naviculare

Is het een groot accessoir os naviculare, dan kan er een bult zichtbaar zijn aan de binnenkant van de voet.

Os naviculare

Dit kan hinderlijk zijn bij het dragen van schoenen. Verder kunnen er ook klachten ontstaan als het kraakbeen (of bindweefsel) tussen het accessoir os naviculare en het os naviculare (= scheepvormigbeen) beschadigd raakt. Dit geeft vooral klachten bij belasten van de voet. Vaak onstaan er ook klachten door overbelasting, hierbij kun je denken aan overdruk door een foutieve voetstand.

Os trigonum

Deze bevindt zich aan de achterzijde van de voet.

Os trigonum

Het os trigonum geeft vaak klachten bij dansers en atleten. Het botje veroorzaakt irritatie (inklemming) van de weke delen aan de achterzijde van de voet, als de tenen helemaal naar beneden wijzen. Denk maar eens aan het dansen op spitzen.

Os peroneum

Het os peroneum bevindt zich aan de buitenkant van de voet. Ook dit botje kan problemen geven bij het dragen van schoenen, vooral als het om te smalle schoenen gaat. Het geeft pijn aan de buitenkant van de voet. Een verkeerde voetstand waarbij er teveel van de peroneuspees wordt gevraagd kan ook een oorzaak zijn.

Breuk?

Overigens worden de bovenstaande accessoire botjes die klachten veroorzaken, nog wel eens aangezien voor een breukje.

Vind een praktijk

Heeft u voetklachten van een accessoire botje? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorger bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.