“Apofysitis Calcanei” bij kinderen
In mijn praktijk komen vaak kinderen met pijnklachten aan de hiel. Twee namen hiervoor zijn; de ziekte van Sever of Apofysitis Calcanei. De pijn komt het meeste voor bij jongens in de leeftijd van 7 tot 15 jaar. Bij meisjes komt het voor in de leeftijd van 8 tot 13 jaar.
Hoe ontstaat pijn aan de groeischijf van de hiel?
Het skelet van kinderen bestaat uit kraakbeen en bot (dit is afhankelijk van de leeftijd). In het hielbeen aan de achterkant zit een groeischijf, vanuit die groeischijf verbeent het hielbeen. Aan het hielbeen zit ook de aanhechting van de achillespees. De groeischijf is bij deze kinderen in groeispurt zeer actief. Zo kunnen er gemakkelijk blessures ontstaan.
Intensief bewegen
Er zijn meerdere oorzaken van pijn aan het hielbeen. Door intensief sporten, rennen en springen word er hard getrokken aan de kuitspieren.
Afwijkende voetstand
Als het hielbeen niet recht onder het onderbeenstaat zoals bij platvoeten of holvoeten, trekt de achillespees scheef aan de groeischijf.
Overgewicht
Overgewicht kan een oorzaak zijn, het hielbeen moet het hele gewicht opvangen.
Verkorte kuitspieren
De kuitspieren kunnen verkort zijn. Dit zie je vaak bij kinderen die voetballen.
Hoe herkent de podoloog pijn aan de groeischijf van de hiel?
De podoloog luistert naar het verhaal van ouders en het kind.
Waar zit de pijn?
Bij onderzoek zit de pijn meestal aan de achterkant van het hielbeen en soms aan de voetzool. De podoloog beoordeelt of er zwelling rondom de hiel zit, beoordeelt de achillespees en kuitspieren, knijpt in het hielbeen en kijkt naar de voetstand.
Welke behandelingen zijn er voor pijn aan de groeischijf van de hiel?
Verminderen van belasting
De behandeling om de pijn te verminderen is in eerste instantie de activiteiten verminderen. Een kind kan best nog spelen en sporten tot aan de pijngrens. Echter door de belasting te verminderen worden de hevigere pijnklachten en de duur van de pijnklachten vermindert.
Therapiezolen
De podoloog kan een therapiezooltje aanmeten die de stand van de voeten corrigeren, eventueel met hielheffing en zacht materiaal in de hiel.
Schoenadvies
Een goed passende schoen is heel belangrijk, het liefst met een verende en schokdempende hak.
Oefeningen
Rekoefeningen om de kuitspieren op te rekken, de fysiotherapeut kan hierbij ook helpen.
Medicijnen
Als de pijn te heftig is en met rust de pijn niet afneemt kan er in overleg met de huisarts, pijnstillers gebruikt worden. Immobilisatie met gisp geeft ook rust.