De vijand van elke (hard)loper

Voorbeeld van overpronatie van de voet
Voorbeeld van overpronatie van de voet

Onlangs kreeg ik een vrouw in de praktijk. Zij had aan haar rechterscheenbeen veel pijn en kwam dan ook wat hinkend binnen. Ze deed aan hardlopen en was gewend 5 keer per week rond de 15 kilometer te hardlopen. Maar op een dag kwam de pijn opzetten na ongeveer 3 kilometer en moest ze het hardlopen staken. Het aanraken van de onder-binnenkant van haar rechter scheenbeen tijdens het onderzoek gaf ook veel pijn.

Na video-analyse was er goed een over(hyper)pronatie van haar rechtervoet te zien. Pronatie is het naar binnen vallen van de voet. Normale pronatie is belangrijk voor de afwikkeling en schokabsorptie van de voet, echter te veel kan diverse problemen veroorzaken.

Beenvliesontsteking van het scheenbeen

Hoogstwaarschijnlijk, gezien het verhaal tijdens de anamnese en het onderzoek, heeft de patiënt last van een beenvliesontsteking van haar scheenbeen of wel “Shin splints”, ook wel Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (M.T.S.S.) genaamd. Bij deze patiënt was dit ook het geval.

Hoe herkent de podoloog klachten door shin splints?

Shin splints blessures manifesteren zich het meest in het onderste deel van het scheenbeen. Eerst is er alleen na belasting, bijvoorbeeld hardlopen, een zeurend soms stekend gevoel welke verdwijnt bij rust. Dit gevoel wordt steeds erger en uiteindelijk duurt het veel langer voor de pijn na rust afneemt. Uiteindelijk zal de pijn ook na langdurige rust aanwezig blijven.

Hoe ontstaan klachten door shin splints?

Shin splints kan ontstaan bij (hard)loopsporten waarbij de voet teveel naar binnen beweegt (hyperpronatie) en is het een veel voorkomende blessure. Ook kan de oorzaak liggen bij slechte loopschoenen of zonder goede opbouw teveel hardlopen. Zelfs altijd aan dezelfde kant van een iets afgeronde weg lopen kan soms de irritatie veroorzaken vanwege de verkeerde stand van de voet(en) veroorzaakt door de bolling van de weg.

Hoe kunnen klachten door shin splints verholpen worden?

Het is al vaak gezegd dat rust een goede genezer is, maar voor de sporter is sport haast een levensbehoefte die niet snel opgegeven wordt of te vroeg hervat wordt als alles weer ‘beter` lijkt te zijn. Daarmee wil de genezing vaak niet vlotten. Terugkerende blessures en teleurstelling is dan vaak het gevolg.

Ga naar bij de podoloog!

De podoloog zal u uitleg geven over de blessure en een schoenadvies geven. Indien nodig kan de podoloog een podologische zooltherapie adviseren waarbij de overpronatie verminderd wordt. Om ervoor te zorgen dat de pijn verdwijnt en de shin splints niet terugkeert, kan de therapie multidisciplinair zijn. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie in samenwerking met podologie.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Bertus Kristel. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings